I Sverige och runtom i världen organiseras årligen många hantverksmässor och här finns mycket att hämta, både som besökare och deltagare. Är man själv professionell hantverkare är det kul att ställa ut sina arbeten, särskilt om man har en affär eller hemsida där man säljer sina arbeten och olika tillbehör. Som privatperson är det också kul att gå på mässa då man kan hitta massor av olika vackra och användbara produkter till sig själv, sitt hem och presenter till vänner och bekanta. Man kan också få inspiration och lära sig nya saker om sin favorithobby, eller kanske lära ut egna metoder till andra.

Vid en hantverksmässa möts proffs och amatörer och här kan man hitta allt som har med hantverk att göra. Här ställer olika garn- och tillbehörsföretag ut och besökare kan få tillfälle att lära sig om nya sorter eller de senaste trenderna inom stickmode. Man kan också hitta representanter för olika hantverkstidningar eller föreningar där man sysslar med att virka, sticka, göra smycken, knyppla, väva, sy etc. Det finns också böcker om hantverk och man kan få träffa dess författare och ta del av deras visioner.

Reser man runt i landet kommer man förmodligen att råka på olika mer eller mindre stora hantverksmässor. I mindre samhällen brukar det åtminstone finnas en hembygdsförening där man ställer ut lokala, traditionella slöjdarbeten. Vill man däremot gå på en större mässa så är Sy & Hantverksfestivalen den absolut största, och den går av stapeln varje år i landets största städer som Stockholm, Göteborg och Malmö. Här får man träffa likasinnade, ta del av workshops och lektioner, prova på nya material och tekniker liksom se massor av kreativa projekt som skapats av dem som ställer ut. Som hantverkare är detta extremt stimulerande och när man kommer hem därifrån har man garanterat med sig många nya idéer om spännande skapelser att se fram emot att tillverka.