Att virka kräver två saker:nål och garn. Är man nybörjare krävs alltså ingenting annat men allteftersom man blir mer erfaren och ger sig in på större eller mer komplicerade projekt så kommer det att behövas fler tillbehör.

Virknålar

Virknålar tillverkas i framför allt tre olika material som var och ett har sina för- och nackdelar. De vanligaste görs av metall, vilket de flesta föredrar då ytan är glatt och arbetet därför inte fastnar. Nackdelen är att man lätt tappar maskor av samma anledning och när man lägger ifrån sig arbetet är det inte ovanligt att nålen kommer bort. Plastnålar är lättare och kan ha mer eller mindre glid. Till en början brukar många gilla dessa nålar då de är så lätta men de flesta överger dem med tiden då man aldrig får ett rikigt bra glid då de lätt repar sig. Tränålar görs oftast av bambu och fördelen är att nålen sällan glider ur arbetet som metallen gör. Å andra sidan går de lätt sönder eller får små sprickor och flisor, vilket kan få garnet att dela sig. Idag finns det även batteridrivna nålar med lampa som lyser stark, vilket passar när man arbetar sent på kvällen eller jobbar med mörka garner.

Storlek

De flesta människor brukar virka med storlekarna 3-6 men det finns både mindre och större nålar. Riktigt små nålar i storlek 1-2.5 är bra för spetsvirkning och här är entrådiga bomullsgarner att föredra. Stora nålar som 9 och uppåt är bra när man vill virka saker som skall stå eller behålla formen som korgar eller kojor åt husdjuren. Här kan man antingen jobba med riktigt tjocka garner eller med flera trådar från olika garner. När man skaffar virknålar är det alltid bra att köpa ett helt set med olika storlekar då man ofta behöver kombinera, till exempel med stora nålar för en halsduk och sedan mindre för att göra små blommor att sy på den.