Skall man börja sticka så krävs inte mycket mer än nålar och garn till en början. Det finns många olika varianter, färger och designer och med tiden får du räkna med att hitta dina egna, personliga favoriter. Du kommer dessutom att vilja börja experimentera och då finns det ett antal tillbehör att vara väl tillhanda.

Om du vill lära dig själva grunden i stickning kan du hitta en bra beskrivning på hur man börjar sticka på internet eller i böcker så att du kan komma igång på allvar och sedan är det bara att låta kreativiteten flöda.

Sticknålar

Sticknålar kommer i tre grundmodeller:

  • Klassiska: de nålar vi alla känner till, med en spets i ena änden och en plupp i den andra. Perfekta för tröjor och halsdukar.
  • Tvåspetsade: dessa har ingen plupp i ena sidan utan en spets på båda. Dessa nålar är ofta kortare och används när man vill göra rundstickning som till exempel till sockor, vantar och benvärmare. Dessa köper man inte i par utan i set om fyra eller fem nålar.
  • Rundstickor. Även dessa används för rundstickning men skillnaden är att de sitter ihop med en mjuk kabel så att maskorna ligger som på en långt sträng. Många föredrar dessa nålar då det är lätt att lägga dem ifrån sig om man tappar maskor, liksom ger mindre påfrestning på nacke och axlar då de inte beöver lyftas lika mycket som klassiska sticknålar.

Övriga tillbehör

Bland de vanligaste tillbehören för stickning är så kallade markörer. Dessa är ofta tillverkade av plast och ser ut som en halv säkerhetsnål, och används när man vill komma ihåg vissa maskor. Gör man en socka så behöver man till exempel markera de maskor man skall arbeta med för att göra hälen, och på så sätt slipper man räkna om och om igen. Ett annat bra tillbehör är en kort kabelsticka, som är gjord för att man skall kunna lägga några maskor bakom eller framför sitt arbete för att skapa flätor och kablar.